Search

Tips til miljøvennlig og økologisk klesvask

Klesvask er noe vi alle gjør i løpet av en uke. Det genererer både strøm, vann og store mengder vaskemiddel som blir skylt ut i avløpsvannet. Kan den gjøres mer miljøvennlig?
Bruk klærne dine mer enn en dag: Det sies at vi vasker klærne våre for ofte. Heng dem til lufting dersom du opplever det er lukt i klærne, gjerne ute. Har klærne flekker, kan du forsøke å fjerne dem med fuktig klut, eller du kan prøve ut flekkfjerningsmiddelet Puer, som er 100% nedbrytbart.

Velg økologisk eller miljøvennlig vaskemiddel til klær: Såpenøtter eller såkalte vaskenøtter, er det mest naturlige vaskemiddelet du kan få tak i. Skallet til såpenøttene inneholder stoffet saponin, som virker som såpe når det kommer i kontakt med varmt vann. Du får også flytende klesvask basert på såpenøtter i nettbutikken.


GreenScents er også et miljøvennlig og økologisk vaskemiddel, som kommer i flytende form. Dette vaskemiddelet er helt trygt i bruk rundt barn og fremmer verken kløe eller allergier. Vaskemiddelet er naturlig og plantebasert, og ikke tilsatt kunstig parfyme eller fargestoffer. Det er vegansk og ikke testet på dyr. Greenscent rengjøringsmidler kommer i plantebaserte flasker, et materiale som kalles bioplast og er laget av fornybare ressursser.


Sjekk ut nettbutikken og de ulike variantene av både såpenøtter og flytende såpe til klesvask her.


Ellers anbefaler vi deg å bruke mindre vaskemiddel enn det som er angitt på pakningen. Prøv deg frem. Ofte kan man faktisk halvere dosen.Lag din egen klesvask: fremfor å kjøpe ferdig vaskemiddel. Dette kan du gjøre ved å bruke dette DIY-kittet. Pakken inneholder: Eddik 8 % 1 liter, Natriumperkarbonat 1 kg, Krystallsoda 500 g, Såpeflak til klesvask 400 g,  samt et oppskriftshefte på engelsk, fullt av gode idéer.

Bruk naturlig blekemiddel og flekkfjerning: Gallesåpe er et vindundermiddel til fjerning av flekker på klær. Dersom klærne er veldig skitne eller du ønsker å lysne hvite klær kan du med fordel bruke det naturlige bleke- og flekkfjerningsmiddelet Puer som er 100% nedbrytbart. Puer er fint å bruke til vask av tøybind, truseinnlegg og tøybleier.

Fyll vaskemaskinen helt full: og vask ved så lav temperatur som mulig - om mulig. Velg gjerne et kort program om ikke klærne er veldig skitne. Mange av de nye vaskemaskinene har et eget eco-program, som vil være et godt alternativ med mist mulig belastning.

Bruk en tørkeball: Dersom du skal bruke tørketrommel kan du med fordel bruke en tørkeball, eller en såkalt ullball. Ved bruk av tørkeballer i ull, reduseres tørketiden med opptil 25%. Vi anbefaler minst 2 ullballer til en full maskin med klær. 


Ullballene er beregnet på tørketrommel, som et naturlig alternativ til tøymykningsmiddel. Du putter dem i tørketrommel sammen med de våte klærne, og i bevegelse med ullballen, kommer klærne ut myke og gode, helt uten bruk av syntetisk mykningsmiddel. Savner du godlukt i klærne, kan du prøve å tilsette noen dråper eterisk olje til tørkeballen.

Nysgjerrig på utvalget vårt innen miljøvennlig og økologisk klesvask? Sjekk hele utvalget ved å klikke deg dirkete inn i nettbutikken her.


// BeeOrganic-jentene

0 comments