Search

Hvordan trylle brune bananer til saftig havrekjeks på 1-2-3?Du har kanskje fått med deg at overmodne, single, brune bananer ofte havner i søpla? I en beregning fra Framtiden i våre hender kommer det fram at norske butikker kaster 25.000 tonn frukt og grønnsaker hvert år, og opptil 60.000 bananer daglig. Det er skremmende tall. Mette Havre bak folkebevelgelsen Spis opp maten har satt fokus på matsvinn og hvordan vi kan bli matreddere, blant annet ved å velge single bananer i dagligvaren og bruke overmodne bananer i bakverk. Selv kjøper vi gjerne med oss overmodne bananer hjem fra butikken, selvom de ikke alltid ser så fristende ut. Bananene brukes til banankake, eller et såkalt banabrød, eller banankjeks.


Enkelte ganger fryser vi dem ned i biter i økologiske bomullsposer eller komposterbare fryseposer. Det geniale med å kutter opp overmodne bananer i små biter er at vi alltid har bananbiter tilgjengelig når smoothien skal lages.Saftige og sunne havrekjeks med banan er superenkelt å lage. Det finnes mange oppskrifter på myke banankjeks, men stort sett to ingredienser som går igjen. Det er jo selvfølgelig banan og havregryn. Dette er faktisk det eneste du trenger for å trylle fram noe godt av de kjipe bananene. Du kan selv velge å tilsette andre ingredienser som kanel, rosiner eller sjokolade.


Skrell bananer og ha dem i en bolle. Her har vi brukt fem overmodne bananer.

Mos bananene til du får en jevn masse. Jo modnere bananene er, jo raskere får du en jevn deig.

Tilsett 1 dl økologisk havregryn per banan. Vi har brukt fem bananer og derfor 5 dl økologisk havregryn.

Bland banan og havregryn sammen i en bakebolle. Tilsett gjerne kanel, vi foretrekker økologisk ceylon kanel, eller økologiske rosiner, nøtter, mørk sjokolade. Her kan du prøve deg litt fram.

Bruk en spiseskje og form blandingen til små havrekjeks. Press dem flate med en skje eller med fingrene. Vi har brukt ubleket og komposterbar bakepapir, som du finner i nettbutkken.

Banankjeksene stekes i 10-15minutter i stekeovnen på 180 grader.

Resultatet er myke, saftige havrekjeks med smak av banan laget på 1-2-3! Enklere blir det vel ikke? Vi oppbevarer de ferdig havrekjeksene i små stålbokser.


Oppfordringen er herved gitt!

Reduser matsvinn ved å kjøpe single og overmodne bananer neste gang du er på butikken, og tryll dem om til deilige havrekjeks med smaken av banan!0 comments