Search

Enkle tips til en miljøvennlig hverdag

De siste årene har vi opplevd et større fokus på miljø, klima og bærekraft. En grønn livsstil er i vinden og det er helt tydelig at flere får øynene opp for hvordan man som enkeltindivid kan påvirke klima og miljø gjennom bevisste valg og handlinger. I media ser vi flere aspekter som trekkes fram, som enkeltpersoner og organisasjoner kjemper for og ønsker å forbedre. Det kan være alt fra forsøpling av strender til hvordan vi kan forhindre matsvinn og redusere forbruket.

For deg som er "ny" i junglene av grønne tips og miljøtiltak kan det kanskje virke litt stort og vanskelig... eller kanskje nytt og uvant? Kanskje du kjenner igjen følelsen av å ikke strekke til? Føle at det lille du gjør ikke vil endre det store bilde? Vi skjønner deg godt, men ønsker likevel komme med en oppmuntring og si: det nytter! Små steg og små endringer er bedre enn ingen, og når alle bidrar litt hver blir den totale summen stor. Vi i BeeOrganic har et motto som er: "Ingen kan gjøre alt, men alle kan gjøre noe"! Derfor ønsker vi å gi deg noen smarte tips som vi selv etterstreber og som vi mener kan bidra til en grønn og miljøvennlig hverdag, både for deg som enkeltperson, familien din eller kollektivet du bor i.REDUSER FORBRUKET DITT: Fristelsene er mange, og det er lett å føle på behov som kanskje ikke er helt reelle. Det er lett å la seg friste av de nyeste trendene både innen mote, interiør og sportsutstyr. Vi har en liten huskeregel når vi er i en butikk. Det er å bruke noen sekunder til å reflektere over plagget eller gjenstanden og spørre seg selv: "Trenger jeg egentlig denne?". Etterhvert som vi har gjort dette noen ganger er det lettere å sile ut de unødvendige kjøpene. På den måten redusere vi enkelt forbruket samtidig som vi sparer miljøet for Co2-utslipp. Det er en god følelse.


TRANSPORT: Det er ingen hemmelighet at lange flyreiser er en av verstingene når det kommer til klima. Du bør ikke fly ofte, men av og til kan det være nødvendig av ulike grunner. Vi oppfordrer deg til å velge alternative feriedestinasjoner som ikke krever lange flyreiser. Ferier og helgeturer i Norge er virkelig noe å satse på for et bedre klima. Ellers prøver vi å la bilen stå når vi kan gå eller sykle. Her får man gratis trening og god helse som en bonus! For de av dere som bor i Oslo er trikk og t-bane også gode alternativer.REDUSE - REUSE - REPAIR: en setningen som inneholder viktige aspekter for en grønnere og mer miljøvennlig livsstil. Klesindustriens negative effekt på klima har den siste tiden fått større fokus, heldigvis. Kjøpt derfor brukt før du må kjøpe nytt. Oppsøk loppemarked og bruktbutikkeler eller let på internett. Her er Finn., Tise og Fretex gode kilder. Dersom plagget ikke passer er redesign et stikkord. Redesign er blitt en ny trend og du kan finne mange gode tips og oppskrifter på nettet. Sjekk ut Ingrid Vik Lysne, som vi er storfan av. Hun legger ut videoer på YouTube der du kan lære å tilpasse tøy og redesigne klær på en enkel måte.


MAT: Det er mange meninger om mat når det gjelder klima og miljø. Her må du selv velge det som kjennes best for deg. Vi har en liten huskeregel som er å spise etter sesong, da det da er lettere å velge norsk og lokal mat. Finner vi økologiske produkter produsert i Norge, ja da jubler vi. Ellers prøver vi å kutte inntaket av kjøtt og innføre flere veganske måltider. Så anbefaler vi deg å følge Spisoppmaten.no, som gir gode tips og råd til hvordan du kan redusere matsvinn og lage god restemat. Last ned appen fra Togoodtogo.no, der du lett kan redde overskuddsmat fra caféer og restauranter.
GAVER: Det blir mange gaver i løpet av livet ditt: julegaver, bursdagdager, barselgaver, vertinnegaver, bryllupspresanger, dåpsgaver og så videre. Her heier vi også på gjenbruk, for du kan fint gi noe brukt. Selv har vi gitt brukte leker til barna våre med stor suksess. Dersom du gjerne vil kjøpe noe nytt oppfordrer vi deg til å velge butikker som har et grønt fokus, med miljøvennlige og bærekraftige produkter. I nettbutikken Beeorganic finner du et stor utvalg produkter som egner seg godt til gaver. Gaven kan du pakke inn i avispapir eller du kan gjenbruke gavapapiret fra dine egne gaver. I nettbutikken finner du også miljøvennlig gavepapir, hyssing og kakelys.

TA MED DIN EGEN: eller bring your own. Det kan være skikkelig lett å glemme, men jo oftere du gjør det, jo lettere blir det en vane og noe du tilslutt gjør uten å tenke deg om. Plastposen versus bomullsnett er en debatt og problemstilling vi kunne skrevet en hel bloggpost om, noe vi kanskje gjør, men selv velger vi handlenett. Et lurt tips er å henge handlenettene på en knagg ved utgangsdøren, da er det så mye lettere å huske. Mange velger også å legge et handlenett i vesken, i bilen eller i kurven på sykkelen. Det kan også være lurt å legge små bomullsposer i vesken, i tilfelle du trenger en pose til frukt og grønt, nøtter, bakevarer eller andre matvarer i løsvekt. En ryggsekk er også fint å ha matvarene i. Et annet smart tips er å ha med egen drikkeflaske, så slipper du kjøpe engangsflasker i plast når du blir tørst, og en termokopp eller isolert kopp i stål så du kan droppe engangskoppen på café. Du kan bruke matbokser i stål til take away eller egne sugerør. Her heier vi på at alle de små stegene vi tar som enkeltpersoner.VÆR ET FORBILDE: Det vi gjør påvirker menneskene rundt oss. Er du forelder vil barna se opp til deg, herme, gjenta, prøve og utforske det du sier og gjør. Tar du med deg handlenett på butikken tror vi barna kommer etter. Velger du arveklær fremfor nyinnkjøp tror vi du normaliserer brukte klær. Sorterer du søppel vil barna lære og erfare hvordan og hvorfor vi resirkulerer. Venninnen eller kompisen din vil se hva du gjør. Spørre om matboksen i metall, bli nysgjerrig på drikkeflasken i stål eller bli inspirert til å redusere matsvinnet fordi du velger den single bananen på butikken. Følg personer på sosiale medier som inspirerer deg til å leve grønnere og mer miljøvennlig.
BRUK TID I NATUREN OG HJELP DEN: For oss er tid i naturen en boost for systemet og en nødvendighet for å lade batteriene og finne tilbake til ro og balanse. Vi elsker å ha med oss matpakker og varm drikke ut i det fri sammen med familie og venner. Vi tror at jo mer vi er i kontakt med naturen, jo lettere er det å huske på den, respektere den og innse hvor viktig og verdifull den er. Et smart tips er å alltid ha med deg noe du kan plukke søppel i. Uten unntak finner vi søppel når vi går tur ved sjøen eller i skogen. Det er en utrolig god følelse å plukke med seg søpla som ikke hører hjemme i naturen. Inviter med deg en vennegjeng og plukk søppel sammen. Ta med barna og lag en konkurranse der det kan gå sport i å se hvem som finner mest. Bli med på den nasjonale strandryddedagen, som arrangeres i hele Norge i mai. Har du en hage eller balkong kan du med fordel velge blomster som humler og bier foretrekker, og på den måten hjelpe de små insektene våre i den viktige jobben de gjør for øko-systemet vårt.

0 comments