Search

Alt du trenger vite om bivokspapir og plantebasert vokspapir- et miljøvennlig alternativ til plast!Hva er det bivokspapir og veganske voksark?

Bivokspapir og plantevoksark er et anerkjent og populært alternativ til plastfolie, men brukes på samme måte som om man ville brukt plastfilm, plastpose og aluminiumsfolie. Før bruk kan du varme voksarket litt mellom hendene, så føyer det seg fint rundt det du vil pakke inn eller dekke. Bruken er allsidig - pakk inn brød, ost, frukt, grønt, dekk bakebollen eller matrestene De er fine til å pakke nisten inn i eller til å fryse ned grønnsaker og urter. De plantebaserte voksarkene er litt stivere enn bivoksarkene, og derfor fine å brette til små poser/konvolutter, som du kan fylle med snacks, nøtter, frø eller andre ting og ta med deg på farten eller putte i barnas nisteboks. Nedenfor ser du et bivoksark som er brettet og fylt med snacks.


NB: voksarkene er ikke egnet til bruk i komfyr, mikroovn eller i oppvaskmaskinen. De bør heller ikke brukes til oppbevaring av kjøtt.Hva er bivokspapir og plantevoksark laget av?

Voksarkene består et tynt økologisk bomullsstoff, innsatt med økologisk bivoks, økologisk jojobaolje og treharpiks. Den veganske varianten er innsatt med to typer plantevoks.Hvordan vaskes jeg voksarkene?

Bivokspapir og veganske voksark kan brukes mange, mange ganger om de behandles riktig. De varer fra 6-12 måneder litt avhengig av bruk og vedlikehold. Vask bivokspapiret i lunkent vann med mild oppvasksåpe, eller legg dem i mildt eddikvann (maks 10 minutter) før de skylles godt. Flekker eller matrester kan fjernes forsiktig med fingrene , en klut eller plastfri oppvask børste eller svamp. Unngå å gni hardt, da voksen vil bli dårligere ved røff behandling. Når arkene er ferdig vasket henges de til tørk, og brettes eller rulles deretter sammen. Noen legger dem i kjøkkenskuffen, mens andre har dem liggende framme til pynt.Hvordan vedlikeholder jeg voksarkene og hvor lenge varer det?

Et bivokspapir kan vare opp til et år avhengig av bruk og vedlikehold. Etterhvert vil du oppleve at bivokspapiret klebrer mindre, får sprekker og at voksen har mistet noe av evnen til å klebre rundt bakeboller og lignende. Du kan gi dem et lite boost på ulike måter.


Et tips er å forvarme ovnen på 100 grader og legge bivoksarket på et bakepapir. Etter 30 sekunder til 1 minutt i ovnen vil du se at voksen endrer seg og smelter. Når voksen ser passe smeltet ut tar du voksarket og rister det rolig i luften, og henger det deretter til tørk med en klype. Det kan være nokså klissete når du tar det ut av ovnen da voksen er fersk, så vær obs. Det er viktig at du følger godt med under denne prosessen, da voksen ikke skal være for lenge i høy temperatur. Her må du prøve deg fram i forhold til tid og hvor lite voks som er igjen på det gamle bivokspapiret ditt.


Et annet tips er å bruke Beeorganics ferdige bivoksbladning. Dette er en ferdig blanding av bivoks, treharpiks og jojobaolje som du smelter i gryten og pensler over de brukte voksarkene. Du kan selvfølgelig også bestille ingrediensene og lage blandingen selv. Dette har vi skrevet et eget blogginnlegg om som du finner her.Hvor får jeg tak i bivoksark og veganske voksark?

I nettbutikken finner du merkene Beeswax Wraps (produsert i England), Bee's Wrap (produsert i USA), Bee Wrappy (produsert i Australia) og Wrappa Reusable Food Wraps (produsert i Australia). Klikk deg inn på lenken for å lese mer om de ulike produsentene og for å se de ulike design og størrelser.


*Alle produsentene våre har bekreftet at bivoksak kan brukes til barn under 1 år.


0 comments