Search

Alt du trenger å vite om miljøvennlige tøybind og truseinnlegg.

Gjenbrukbare bind og truseinnlegg i økologisk bomull er et godt alternativ til konvensjonelle bind man kaster i søpla. Å bruke tøybind er en enkel måte å reduse avfallet ditt på og skape en miljøvennlig livsstil.


Hvorfor bruke tøybind? 

I løpet av livet bruker og kaster vi i gjennomsnitt 11.000 bind og tamponger hver, noe som på verdensbasis utgjør 100 milliarder brukte bind og tamponger hvert eneste år. Med andre ord genererer produkter til intimhygiene store mengder avfall. Så om du ønsker å redusere avfallet ditt og leve mer miljøvennlig, er gjenbrukbare bind og truseinnlegg et godt, zero waste alternativ.


Mange av de tradisjonelle produktene kan også være tilsatt ulike stoffer, som feks parfyme. Derfor er tøybind og truseinnlegg i økologisk bomull også et skånsomt og hudvennlig alternativ, da den sarte huden ved underlivet ikke vil komme i kontakt med parfyme eller syntetiske stoffer.Hvordan fester jeg dem i trusen? Alle tøybind og truseinnlegg plasseres i trusen som et normalt engangsbind, men festes med små trykknapper fremfor lim. Produsenten HannahPad har i tillegg utviklet en antiskli på utsiden av sine tøybind slik at bindet sitter ekstra godt på plass i trusen.Hvor mange tøybind trenger jeg under en normal menstrasjon?

Vi anbefaler deg å kjøpe så mange bind og truseinnlegg at du kan vaske alle samtidig når mensperioden er over. Vår generelle anbefaling er 12 normalbind, 6 nattbind og 6 truseinnlegg, da dette er et passende antall for mange. Antallet vil naturlig nok avhenge av hvor mye du blør under en menstrasjon, og hvor mange dager du har menstrasjon. Enkelte bruker truseinnlegg på dagene med lite mens, eller som supplement til menskoppen for ekstra beskyttelse.Hvordan vasker jeg tøybind og truseinnlegg?

Tøybind anbefales å vaskes før bruk for at oppsugingsevnen skal bli optimal. Etter du har brukt et tøybind bør det skylles godt i kaldt vann før det vaskes på opptil 60 grader. Du kan med fordel gni innsiden av bindet godt inn med probiotisk såpe ved vanskelige flekker eller tilsette Puer blekemiddel og flekkfjerning i vaskemiddelet. Puer fjerner dårlig lukt, desinfiserer og tar bort organiske flekker. Derfor er den spesielt godt egnet til vask av tøybind. I tillegg er den klorfri og etterlater ikke kjemikalierester i klærne. I nettbutikken finner du også et vaskemiddel basert på såpenøtter, som egner seg godt til vask av tøybind, da det er tilsatt naturlig bleking. Alle vaskeproduktene nevnt ovenfor er miljøvennlige og økologiske.


Dersom du ønsker å håndvaske tøybind bør de gnis inn med probiotisk såpe og legges i vann i minimum 6 timer, før de skylles godt og tørkes.


Om man ønsker å tørketromle tøybindene, bør man gjøre det på laveste varme. Det kan være lurt å la bindet få så rask tørking som mulig for å unngå at lukt og fuktighet setter seg. Det er en fordel å la bindene lufttørke i solen dersom du har mulighet til dette.Hvordan oppbevare tøybind?

Hannahpad våtpose/toalettveske er fin til oppbevaring av tøybind på badet, i vesken eller på jobb. Den kan brukes til både rene og brukte bind. Våtposens ytterstoff er i lin, og innsiden er i plast, som hindrer fukt å trenge gjennom til ytterstoffet. Vi har også våtposer fra ImseVimse.Hvilke ulike produsenter finner jeg hos BeeOrganic?

I nettbutikken BeeOrganic finner du ulike tøybind og truseinnlegg, alle i økologisk bomull. De er nokså like i utforming og design, men med noen forskjeller. Vi har foreløpig tre ulike leverandører i sortimentet, som du kan lese mer om nedenfor. Nederst på siden finner du oversikt over de ulike størrelsene.Anaé: Anaé økologiske tøybind er produsert i GOTS-sertifisert bomull. De kommer i to-pakninger i størrelsene S, M og L. Tøybindet har vinger som festesunder trusen med trykknapp. Knappen holder bindet sikkert på plass. 
ImseVimse: er en svensk tøybleieprodusent. De lager også økologiske tøybind, vaskekluter, bomullspads og ammeinnlegg i økologisk bomull, blant annet. ImseVimse har stor fokus på miljø og bærekraft i alle ledd av produksjonen sin, og mange av produktene deres er økologisk sertifiserte. Produksjonen foregår i Europa, først og fremst i Latvia, men også i Tyrkia. ImseVimse stiller høye krav til sine råvarer og leverandører og kontrollerer jevnlig forholdene på sine fabrikker. ImseVimse benytter seg aller mest av økologisk bomull og har som mål at alle deres produkter skal bli Oeko-Tex 100-sertifisert.

Hannahpad: produserer gjenbrukbare tøybind i sertifisert, økologisk bomull, og har et lag medisinsk TPU (Termoplastisk Polyuretan) på innsiden av det ytterste laget med bomull. Dette beskytter mot lekkasje, forhindrer at bindet/truseinnlegget blir tett og klamt. Tøybindet og truseinnlegget kommer med  trykknapp som gjør at du kan regulere det i forhold til bredden på trusen, og det holder bindet sikkert på plass. Tøybindene kommer i seks forskjellige størrelser og i mange ulike mønstre Hannapad designes og produseres for hånd i Korea, under rettferdige forhold.
Hvilke størrelse bør jeg velge?

Nedenfor finner du en oversikt over de ulike målene fra de ulike produsentene.


ANAÉ:

Størrelse S har 2 lag med stoff og 1 sperrelag med polypropylen. Passer som truseinnlegg.Mål: 17 *18 cm

Størrelse M har 3 lag med stoff og 1 sperrelag med polypropylen. Passer som dagbind. Mål: 20*20 cm

Størrelse L har 3 lag med stoff og 1 sperrelag med polypropyler. Passer som nattbind. Mål: 20.5 *22 cm


IMSEVIMSE:

ImseVimse oppgir ikke mål på sine produkter, mne klikk deg inn på siden så finner du nærmere beskrivelse under hvert produkt.


HANNAHPAD:

Truseinnlegg

Mål:  21cm  x 18cm

Vekt: 15 gram

Lag med stoff: 3

Absorberingsevne: 30 - 45 ml


Tøybind small

Mål: 21 x 18 cm

Vekt: 20 gram

Lag med stoff: 5


Tøybind M

mål: 18 x 27 cm

vekt: 28 gram

absorberingsevne: 55-80 ml

Lag med stoff: 5


Tøybind L

Oppsugingsevne: 40- 60 ml

Mål: 33cm X 18.5cm

Vekt: 37g

Absorberingsevne: 75 - 110 ml

Lag med stoff: 5


Tøybind XL

mål: 36 x 9 

lengde mellom vingene: 19.5 cm

vekt: 44 gram

absorberingsevne: 85-130 ml


Tøybind XXL*

mål: 42 x 8,5 cm

lengde mellom vingene: 19.5 cm

vekt: 44 gram

absorberingsevne: 120-180 ml

sydd i 7 lag


*Tøybind XXL passer godt om man har kraftig blødning, post partum, og er fin om man har urinveislekkasje.


0 comments